life ursus
  Proiect LIFEURSUS
LIFEURSUS Project
life ursus Scop
life ursus Obiective
life ursus Actiuni
life ursus Rezultate
life ursus Arealul proiectului
life ursus Beneficiari si parteneri
Prima pagina Finantatori Contact
Practici si actiuni demonstrative
- Metode de evaluare optima a populatiei de urs brun
seo
- RAT - echipa de evaluare a riscului
seo
- ARMU - unitatea mobila de salvare a animalelor salbatice
seo
- Reducerea mortalitatii juvenile si monitorizarea barlogurilor active
seo
- Sisteme de reducere a pagubelor produse de ursi
seo
- Analiza fragmentarii
seo


   Analiza fragmentarii si degradarii habitatelor populate de catre urs
 

   Un statut de conservare favorabil al unei specii presupune si existenta unor habitate suficient de bine conservate care sa poata asigura un echilibru ecosistemic favorabil mentinerii unor populatii minime viabil. Existenta unui numar mare de ursi in arealul proiectului necesita si mentinerea unor suprafete mari de habitate favorabile acestei specii.
   Presiunea umana exercitata asupra habitatelor populate de urs se accelereaza o data cu cresterea necesitatilor de dezvoltare a comunitatilor umane. Astfel, se inregistreaza in ultimii ani o degradare a ecosistemelor forestiere din cauza exploatarilor forestiere, o reducere a suprafetelor de pasuni si fanete datorate cresterii suprafetei construite (case de vacanta, pensiuni etc.). Fragmentarea habitatelor ursului brun este generata in primul rand de extinderea si/sau reabilitarea infrastructurii rutiere, deschiderea unor noi cai de acces catre suprafete forestiere, crearea unor lacuri de baraj, extinderea liniara a localitatilor sau unirea unor teritorii ocupate de asezari umane.

   Prin aceasta actiune se va analiza degradarea habitatelor sub impactul activitatilor antropice din siturile Natura 2000 si din vecinatatea acestora pe tot arealul proiectului, evidentiindu-se arealele puternic afectate, care si-au pierdut favorabilitatea pentru existenta speciei tinta.

Raport tehnic privind degradarea si fragmentarea habitatului ursului brun