life ursus
  Proiect LIFEURSUS
LIFEURSUS Project
life ursus Scop
life ursus Obiective
life ursus Actiuni
life ursus Rezultate
life ursus Arealul proiectului
life ursus Beneficiari si parteneri
Prima pagina Finantatori Contact
Practici si actiuni demonstrative
- Metode de evaluare optima a populatiei de urs brun
seo
- RAT - echipa de evaluare a riscului
seo
- ARMU - unitatea mobila de salvare a animalelor salbatice
seo
- Reducerea mortalitatii juvenile si monitorizarea barlogurilor active
seo
- Sisteme de reducere a pagubelor produse de ursi
seo
- Analiza fragmentarii
seo


   RAT - echipa de evaluare a riscului
 

   Conform evaluarilor oficiale ale Comisiei Europene, statutul de conservare al ursului brun in Carpati este de specie vulnerabila, statut stabilit in principal degradarii continue a habitatului datorita dezvoltarii socio-economice din Romania. Trendul ascendent al nivelului de antropizare al cadrului natural din Carpati, contribuie la schimbari comportamentale ale unor indivizi, respectiv la aparitia ursilor habituati, respectiv la intruziuni ale unor indivizi de urs in interiorul zonelor locuite. In asemenea situatii, legislatia din Romania ce transpune prevederi ale Directivei Habitate, permite aplicarea de „derogari” de la statutul de conservare al ursului, tocmai pentru a permite autoritatilor responsabile mentinerea unui nivel scazut al pagubelor provocate gospodariilor si culturilor. In acest context, actiunile de vanatoare devin singurul instrument aflat in prezent la dispozitia autoritatilor de a gestiona o situatie conflictuala om-urs. In general managementul conflictelor om – urs au fost gestionate reactiv, problemele fiind gestionate dupa aparitia lor, presupunand impuscarea ursilor implicati. Pe termen lung aceasta abordare s-a constat a fi ineficienta deoarece un urs extras din populatie este inlocuit, intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, de un alt exemplar. In acest sens abordarea corecta ar fi identificarea si indepartarea surselor de hrana ca principal atractant al ursului in zone habituate.
   Deoarece in cadrul socio–economic al Carpatilor aceasta abordare, de preventie a conflictelor, este greu de realizat intr-un timp relativ scurt, crearea unei echipe de interventie denumita Echipa de Evaluare a Riscului (RAT – Risk Assesment Team) a fost considerata ca oportuna pentru a sprijinii eforturile de diminuare a conflictelor.

    Rolul echipei RAT este acela de a asigura suport autoritatilor responsabile de managementul ursului brun, gestionarilor de fonduri de management cinegetic si populatiei locale in actiunile de diminuare a conflictelor si reducerea riscurilor create de intruziuni ale unor indivizi din specia urs in spatiile locuite de oameni. Prin actiunile specifice, echipa RAT isi propune sa identifice contextul aparitiei unui conflict, sa monitorizeze evolutia acestuia si sa propuna autoritatilor solutii eficiente pentru cazuri particulare ce vor fi semnalate in zona de implementare a proiectului LIFE08/NAT/RO/000500, respectiv judetele Vrancea, Covasna si Harghita. Echipa RAT nu isi propune sa devina o echipa de interventie in sensul celei prevazute si in Planul de Actiune pentru Ursul brun din Romania realizat in anul 2005, ci isi asuma rolul de a analiza o anumita situatie si de a elabora documente tehnice justificative pentru o interventie precum aplicarea de masuri preventive, translocare sau recoltarea (impuscarea) unui anumit exemplar de urs. Echipa RAT isi propune sa actioneze cu promptitudine la solicitarile din teritoriu, evaluarea unui conflict urmand a se realiza intr-un termen relativ scurt (de la 48 de ore pana la maxim 10 zile), pentru a permite autoritatilor sa actioneze in timp util.
   In activitatea RAT se va pleca de la premisa ca odata ce ursul a identificat zonele locuite de om ca sursa facila de hrana , comportamentul acestuia se va altera rapid, motiv pentru care trebuie identificat pe cat posibil istoricul si comportamentul unui anumit individ, iar solutia trebuie stabilita in timp util.

   Principiile de la care pleaca conceptul echipe RAT sunt urmatoarele:
• Siguranta oamenilor este intotdeauna prioritara fata de protectia ursilor
• Pagubele si conflictele trebuie mentinute la un nivel minim prin preventie

   Prin actiunile specifice, activitatea RAT are ca obiective:
• Reducerea cazurilor in care solutia este uciderea unor exemplare, prin promovarea unor masuri alternative.
• Diminuarea nivelului actual al conflictelor si al pagubelor.

   Echipa RAT nu are ca obiectiv analiza situatiilor in care o persoana a fost atacata de urs in cadrul vanatorilor organizate sau in situatia in care o persoana a fost atacata de urs in padure respectiv habitatul ursului. Dupa caz, la solicitare, echipa RAT poate participa la monitorizarea zonei si identificarea ursului, precum si la analiza contextului in care a avut loc incidentul, punand la dispozitie echipamente si personal.

   - Procedura si metodologia RAT