Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea

Proiectul LIFE Nature, LIFE02/NAT/RO/8576 "Conservarea in situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea" este finantat de catre Uniunea Europeana, prin programul LIFE III, LIFE Nature.


prezentarea arealului de lucru

Judetul Vrancea, localizat la intretaierea a trei provincii istorice romanesti, include īn limitele sale habitate montane (Muntii Vrancei), habitate deluroase si habitate de campie. Judetul Vrancea ocupa 4817 kmp, din care mai mult de 45% sunt habitate ale carnivorelor mari. Muntii Vrancei reprezinta al doilea areal ca densitate de carnivore mari din Romania, fiind gazda a 6,5% din populatia de ursi din Romania, 5,5% din populatia de rasi si 3,7% din populatia de lupi. Aceasta populatie, chiar daca este stabila din punct de vedere al marimii, are nevoie de protectie deoarece este localizata intr-un areal unde activitatea pastorala este relativ intensa. Zona de lucru a proiectului este suprapusa in special spatiului montan, cu altitudini de la 450 m la 1775 m (in Vf. Lacauti), ocupata īn proportie de 70% de paduri nemorale si boreale.
Conservarea naturii īn judetul Vrancea a suferit un puternic recul īn ultimii ani, ariile protejate reducāndu-si suprafata cu mai mult de 85%, azi fiind protejate doar circa 2489 ha, 99% īn habitatele populate de carnivorele mari. Cele mai importante zone de lucru ale proiectului sunt: Macradeu, Campuri, Caldari, Condratu, Dragomira, Neculele, Nistoresti, Nereju, Pietrosu si Tulburea.


ce reprezinta conservarea in situ

Conservarea speciilor se poate face in situ sau ex situ. Conservarea in situ reprezinta conservarea in habitatele pe care le ocupa aceste specii (prin punerea lor sub protectie, protejarea habitatelor, etc.). Protejarea ex situ se realizeaza prin aducerea exemplarelor in gradini zoologice, acvarii sau gradini botanice, si se aplica doar pentru speciile care aproape au disparut (de exemplu ursul panda).


scopul proiectului

Scopul proiectului este de a conserva, administra si reface populatia viabila de carnivore mari apartinand speciilor Ursus arctos , Lynx lynx si Canis lupus , ca parte a ecosistemelor judetului Vrancea si in coexistenta cu populatia locala.


obiectivele proiectului

  • sa creeze un plan de management local pentru carnivorele mari din judetul Vrancea;
  • sa previna aparitia conflictelor dintre carnivorele mari si localnici;
  • sa creeze o retea de protectie ecologica pentru carnivorele mari din judetul Vrancea.

rezultate preconizate

  • controlul mortalitatii carnivorelor mari datorita conflictelor cu localnicii;
  • o retea ecologica de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea;
  • imbunatatirea sistemului de paza prin activitati de avertizare si cursuri de formare a personalului de paza;
  • un plan local de management a carnivorelor mari
  • o schema de compensare a pagubelor produse de carnivorelor mari;
  • imbunatatirea sistemului de protectie a stanelor din zonele populate de carnivore mari prin crearea unei zone demonstrative la Barsesti;
  • implementarea campaniei de crestere a constientizarii in ceea ce priveste vulnerabilitatea carnivorelor mari;

Copyright © APM Vrancea & Universitatea Bucuresti-CCMESI 2003, 2005 english version

 

home
despre proiect
produse si rapoarte
carnivore mari
Muntii Vrancei
voluntariat
contact
english version